Permanent ß- | Falen: Doen en Durven Delen

Dingen lopen vaak net even anders dan je wilt, hoopt, denkt. Je kiest toch voor de foute keuze, falen doe je vaker dan top-succes bereiken en de leermomenten die je hebt, ongeacht je leeftijd, zijn tekenen dat je in een staat van permanent beta verkeert, tot je laatste snik. En sommigen zelfs nog daarna..

Mijn eigen plannen, en wensen, passen zich aan een veranderende wereld aan. Een wereld die niet zozeer extrovert en extravagant is maar sociaal extrovert, waarbij sociaal niet hetzelfde is als social in social media.
Tenminste, in mijn wereldje is dat zo. Om mij heen zie ik steeds meer mensen van allerlei leeftijden hun ervaringen en hun “levenswijsheid” delen met anderen. Falen is niet langer een taboe maar meer een leermoment dat je kunt, en mag!, delen met anderen. Sommigen zijn niet aan die stap toe, zeker mijn generatiegenoten nog niet, maar ik heb wel vaker dingen gedaan die anderen (nog) niet deden. En soms had de meerderheid, de traditionele groep denkers, toch gelijk. Die les heb ik dus niet echt meegenomen, veel andere wel.

Er is een “beweging” Permanent Beta, die een brug probeert te slaan tussen ontwikkelingen in Techniek, Cultuur en ons Brein. 2016-03-16 17.19.51Waar we er van uit gaan dat we nooit uitgeleerd zullen raken maar ook dat falen, vallen en opstaan, een onderdeel is van een permanente leerstijl. Niemand zal verbaasd zijn om te horen dat Sven Kramer heel veel gevallen is. Dat vinden we niet meer dan logisch. Als een arts, of een ondernemer, of zelfs een volwassene, fouten maakt dan vinden we dat opeens raar, lachen we die persoon uit (Al dan niet achter zijn of haar rug) en gaan we verder met het maken en verstoppen van onze eigen fouten.

De afgelopen week waren er in Groningen twee bijeenkomsten waarin ondernemers en topsporters hun falen erkenden, toelichtten en lieten zien hoe ze hun falen gebruikt hebben om verder te komen.

2016-03-16 17.08.45

Dinsdag 22 Maart sta ik in het Amsterdamse Berlage om mijn leermomenten te delen. En ja, dat zijn heel soms leuke momenten maar vooral zijn het pijnlijke momenten. Heel pijnlijk, heel duur en ook zeker niet allemaal te verwijten aan derden. Ja, ik soms domme dingen gedaan en verkeerde keuzen gemaakt.

  • Heb ik er van geleerd? Ja.
  • Zal ik dezelfde fouten maken: Soms wel. Ik ben geen ezel en stoot me dus vaker aan dezelfde steen.
  • Hebben anderen er iets aan (gehad)? Ja!

Zullen mensen me uitlachen, veroordelen om mijn falen? Ongetwijfeld. Vroeger verstopte ik dat soort informatie maar eigenlijk boeit me het allemaal niet meer zo veel. De meesten ken ik niet en dat laten we dan zo zijn. De mensen die me echt raken weten het al en de mensen die de moeite waard zijn om te kennen zullen me laten weten wat ze er van denken. Of me om hulp vragen omdat ook zij wel eens tegen stenen aanlopen.

Kernwoorden?

  1. Zelfvertrouwen, maar voorkom arrogantie;
  2. Focus, maar voorkom oogkleppen en tunnelvisie
  3. Vertrouw anderen, maar laat je niet gek maken.

Maar misschien wel de belangrijkste les is dat wat het leven ècht de moeite waard maakt zo verdomd dichtbij is dat je er gewoon over heen kijkt, het als vanzelfsprekend ervaart of dat je er net over bent gestruikeld. En dat laatste is vaak de ergste, meest trieste fout waar je niet meer van bijkomt.

There ain’t no growth without shit to feed it!

Het lijkt er op dat ik mijn beerput van falen ga opentrekken en uitspreiden. Ga ik daar beter van worden? Krijg ik meer en leukere opdrachten? Omzet, winst en dat soort onmisbare zaken?
Of zijn deze ontboezemingen de zoveelste grote fout?
Ik weet het niet maar als ik zie wat mijn ellende ook voor goede effecten heeft gehad dan hoop ik dat tenminste een iemand zijn of haar leven iets beter inricht. Dat zal ik zelf waarschijnlijk nooit ervaren maar deze gedachte geeft me een goed gevoel.

Overigens zijn mijn Lief en ik er vrij zeker van dat zonder al mijn fouten haar leven en dat van onze meiden anders zou zijn geweest. En niet noodzakelijkerwijs beter. Je weet het dus niet 🙂

Dank voor het lezen!

Posted in CV, my activities
Tags:
One comment on “Permanent ß- | Falen: Doen en Durven Delen
  1. JohnPeter says:

    Het was bijzonder om het gedaan te hebben. In een vrij onbekende omgeving die niettemin heel vertrouwd reageerde en aanvoelde.